Rinita alergică: Cauze, simptome si tratament

8780

Rinita alergica este o boala comuna, care afecteaza aproximativ 10-20% din populatie. Este un tip de reactie alergica care se intampla atunci cand sistemul imunitar reactioneaza excesiv la substante inhalatorii, iar corpul elibereaza substante chimice care cauzeaza simptome de alergie.

Principalul alergen care poate provoca rinita alergica este polenul. Alti alergeni includ acarienii de praf prezenti in asternut, sporii mucegaiului din aer si parul animalelor de companie. Unii oameni au un risc mai mare de a suferi de rinita alergica. Factorii de risc includ un istoric familial de alergii, un sistem imunitar slab, fumatorii sau expunerea la fumul de tigara. Este, de asemenea, mai frecventa la barbati decat la femei.

Exista doua tipuri de rinita alergica: de sezon (cunoscut sub numele de febra fanului) si perene care se produc pe tot parcursul anului. Simptomele includ stranut repetat, nas infundat, senzatie de mancarime, congestie nazala si ochi aposi sau umflati. De asemenea, poate provoca simptome cum ar fi dureri in gat, tuse uscata, dureri de cap, oboseala, slabiciune si cearcane vinetii. Simptomele rinitei alergice pot afecta calitatea vietii suferinzilor.

Pentru a reduce simptomele, puteti utiliza unele remedii naturale la domiciliu, care sunt ieftine si eficiente.

Apa sarata

Unul dintre primii pasi pentru tratarea rinitei alergice este indepartarea mucusului din nas cu ajutorul unei spalari nazale saline.
Un studiu din 2008, publicat in publicatia oficiala a Societatii de Stat a Medicilor din Wisconsin, a constatat ca irigarea salina nazala obisnuita poate imbunatati simptomele rinitei alergice.

Se amesteca 1 lingurita de sare si un varf de bicarbonat de sodiu in 2 cesti de apa distilata calda. Folositi un irigtor nazal, introduceti o cantitate mica din aceasta solutie intr-o nara. Lasati solutia sa se scurga inapoi prin cealalta nara sau prin gura. Suflati usor nasul pentru a elimina excesul de mucus si solutie. Urmati acelasi proces cu celalalta nara. Repetati acest remediu de cateva ori pe zi, pana cand starea dumneavoastra se imbunatateste.

Aburi

Inhalarea aburului in mod regulat va ajuta la curatarea nasului de exces de mucus si orice iritant. Aceasta, la randul sau, va ajuta la scaderea simptomelor de rinita alergica, cum ar fi stranutul, nasul infundat si durerea in gat.

Se toarna apa fiarta intr-un castron mare. Adaugati 5 picaturi de ulei esential de arbore de ceai/tea tree oil – cel mai puternic antiseptic natural, cu proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiinflamatoare. Acoperiti-va capul cu un prosop si stati aplecati peste castron. Respirati profund aburul timp de 5 pana la 10 minute – atat pe gura cat si pe nas, apoi suflati bine nasul. Repetati de mai multe ori pe zi pana cand va recuperati complet. Dupa fiecare procedura, cu ajutorul unui betisor de ureche, ungeti interiorul narilor cu ulei de arbore e ceai diluat 4.99% METIQUE.
Pentru copiii mici care nu pot inhala aburi, un dus fierbinte sau o baie va ajuta foarte mult.

Ghimbir

Ghimbirul este un alt remediu util pentru rinita alergica – functioneaza ca un antihistaminic natural si are proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare si imuna-stimulatoare, care ajuta la ameliorarea simptomelor de rinita, cum ar fi congestia nazala, secretia nazala apoasa, tusea si chiar durerea de cap.

Adaugati 1 lingura de ghimbir ras si o bucata mica de scortisoara la 1 cana de apa. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoara si se adauga putina miere si suc de lamaie. Se bea acest ceai de pana la 3 ori pe zi in timpul sezonului de alergie, primavara. De asemenea, mestecati cateva bucati de ghimbir proaspat de cateva ori pe zi, dar si includeti ghimbirul la gatit.

Turmeric/curcuma

Pentru a reduce riscul de orice fel de alergie, turmericul este excelent. Este un puternic antioxidant si antiinflamator cu proprietati de stimulare a imunitatii. Acesta poate ajuta la reducerea simptomelor de rinita alergica cum ar fi congestia, tusea, uscaciunea gurii si stranutul.

Se prepara un amestec cu cate 6 linguri de pulbere de turmeric si miere. Se amesteca bine, pana devine o pasta vascoasa si se depoziteaza intr-un recipient etans. Luati o lingurita din acest amestec de 2 ori pe zi in timpul sezonului de alergie. De asemenea, puteti folosi turmeric/curcuma la gatit sau puteti lua suplimente de turmeric.

Probiotice

Conform unui studiu efectuat de cercetatorii chinezi in 2013, probioticul care contine Lactobacillus acidophilus poate ajuta la reducerea frecventei si severitatii simptomelor de rinita alergica.

Cumparati un supliment probiotic de calitate, care are 1 pana la 4 miliarde de organisme pe capsula. Luati o capsula dimineata si una seara timp de 1 pana la 2 saptamani. De asemenea, puteti manca iaurt probiotic in mod regulat pentru a va stimula sistemul imunitar.

Vitamina C

Vitamina C are proprietati antihistaminice care pot ajuta la reducerea simptomelor alergiei, in plus, vitamina C va ajuta la stimularea sistemului imunitar. Aceasta, la randul sau, va ajuta la prevenirea infectiilor si la scurtarea duratei unei boli.

Mancati alimente bogate in vitamina C: lamai, portocale, broccoli, grapefruit, kiwi, ardei grasi, cartofi, capsuni, germeni si rosii. De asemenea, puteti lua suplimente de vitamina C, zilnic.

Sfaturi suplimentare

Acupunctura poate fi, de asemenea, de ajutor pentru persoanele cu rinita alergica.
Eliminati alcoolul, cofeina si produsele lactate din dieta dvs. timp de cateva zile.
De asemenea, puteti lua 1 lingura de ulei de seminte de in/zilnic, pentru a reduce riscul de rinita alergica.
Controlati praful in casa, aerisind si facand curat des.
Purtati o masca simpla cand iesiti afara pentru a evita expunerea la praf si polen.
Folositi aparate de aer conditionat care nu aduc aer din exterior, ci racesc si purifica aerul din interior.
Utilizati un dezumidificator in interior pentru a reduce umiditatea. Masurati umiditatea cu un higrometru – valoarea optima trebuie sa fie de 50-60%.
Faceti o baie sau un dus dupa ce veniti de afara.
Schimbati-va frecvent hainele dupa ce ati fost afara pentru a evita expunerea la alergeni.
Nu tineti animalele de companie in dormitor.
Beti o cantitate mare de apa in fiecare zi pentru a va mentine corpul hidratat.